Napadi na predstavnike bošnjačke dijaspore imaju za cilj kidanje veze sa Crnom Gorom

Uvijek kada se uzburka politička scena u Crnoj Gori i kada se rješavaju krupna politička pitanja, sa opskurnih portala, stranica, youtube kanala i drugih medija počne besomučna hajka u cilju diskreditacije političkih, vjerskih, kulturnih i dr. autoriteta bošnjačkoga naroda, kako bi se, po ustaljenoj praksi, osamili od svoga korpusa i, u konačnom, njime lakše manipulisalo, saopštili su iz Bošnjačkog vijeća Crne Gore. 

Ističu da je takva praksa neprimjerena demokratskim sistemima i pravnoj državi koju gradimo.„Kako Bošnjaci imaju važnu ulogu u svim političkim procesima u novijoj istoriji Crne Gore i kako je cijela a posebno bošnjačka dijaspora, veoma važan faktor u tim procesima, medijska hajka na taj segment političkog i uopšte javnog života i djelovanja, zasnovana na lažima, konstrukcijama i podmetanjima, po pravilu je najprljavija i najžešća“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da kada su u pitanju Bošnjaci, njima se najčešće i olako podmeće neprijateljski stav prema domovini Crnoj Gori, zatim islamski fanatizam, terorizam i separatizam, sve u nastojanju da se, kako kažu, Bošnjaci zaplaše i odustanu od svog političkog stava, a slijede tuđi.

„Naravno, Bošnjaci su i politički narod, imaju svoje mišljenje i predstavnike koji će ga saopštiti. Namjeri koju smo lako prozreli odlučno ćemo se suprotstaviti, baš kao i idejama da se kroz izborni inženjering, Bošnjaci u dijaspori isključe iz javnih događaja i debata u domovini i tako konačno raskinu te prirodne veze“, poručili su iz Bošnjačkog vijeća.

Ovog puta, kako su kazali, po oprobanom scenariju i sa pomenutim ciljem, meta beskrupuloznih napada su istaknuti članovi naše dijaspore, predvodnici naših zavičajnih udruženja u Americi, gospoda Smajo Srdanović i Mersim Zilkić, osvjedočeni prijatelji Crne Gore i svih njenih gradjana.

„Oni su sem toga i humanisti i dobrotvori koji su zajedno sa ostalim humanim pripadnicima naše dijaspore podržali razne humanitarne akcije u cijeloj Crnoj Gori, a posebno na osiromašenom sjeveru, donirajući na stotine hiljada dolara za rješavanje raznih socijalnih problema, liječenje bolesnih, obrazovanje siromašne djece, gradnju kuća beskućnicima i slično, ne birajući one kojima su pomagali ni po vjeri ni po naciji ni po namu“, napominju iz Bošnjačkog vijeća.

O njihovom radu, kažu, najbolje govore njihova djela, a mogli bi štošta reći i predsjednici opština Plav, Gusinje, Andrijevica, Berane i brojne porodice kojima su pomogli. 

„U Njujorku, gdje se uspješno bave biznisom, zbog svog društvenog angažmana i odgovornosti, obojica uživaju ugled u lokalnoj zajednici i od stanovnika i od lokalne zajednice, o čemu svjedoči veliki broj priznanja koje su dobili. Sve ovo najbolje demantuje laži koje se o njemu iznose ovih dana“, podvukli su iz Bošnjačkog vijeća.

No, kako su istakli, nije cilj opskurnih portala i drugih web platformi istina već upravo ono za šta optužuju Smaja Srdanovićai Mersima Zilkića, razbijanje Crne Gore i njenog gradjanskog, multietničkog i multikulturalnog karaktera kako bi, razjedinjena i posvadjana, bila lak plijen protagonistima velikodržavnih projekata u ovom regionu. Dodaju da je u tom pravcu i kontinuirani pokušaj kidanja veza sa dijasporom.

„Najoštrije osudjujemo ovakve monstruozne konstrukcije kojima se crtaju mete pojedincima ali i cijelom narodu i svim muslimanima u Crnoj Gori i pozivamo državne organe da utvrde ko stoji iza ovih objava i protiv njih preduzmu zakonske mjere zato što se ovakvim neutemeljenim objavama širi islamofobija, vjerska i nacionalna mržnja i netrpeljivost“, poručili su iz Bošnjačkog vijeća.


Постави коментар

0 Коментари