Potpisan Memorandum:Gradiće se put Plav-Dečane i Priština-Kolašin

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Republike Kosovo Liburn Aliu potpisali su danas Memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Crne Gore i Kosova.Memorandum je potpisan u Centru za kulturu u Rožajama, a susretu ministara prisustvovali su i ambasadorka Republike Kosovo u Crnoj Gori Ariana Zherka sa saradnicima, kao i predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović i predstavnici opština Bijelo Polje, Gusinje, Andrijevica


“Danas potpisani Memorandum predstavlja iskorak ka produbljivanju bilateralnih odnosa dva susjeda i već su dogovoreni konkretni projekti koji bi bili predmet dalje saradnje” istakao je Ibrahimović dodajući da će razvoj infrastrukturnih projekata imati snažan uticaj na razvoj opština koje gravitiraju ovim područjem i nesumnjivo omogućit.brži i bezbjedniji protok tereta i putnika.


Realizacija projekata od zajedničkog međudržavnog interesa je svakako na liniji EU politike o podsticanju jedinstvenog ekonomskog prostora, dok zajednički nastup prema potencijalnim investitorima stvara pretpostavke za privlačenje velikih, međunarodnih, referentnih partnera. Snaženje infrastrukturnih veza sa Kosovom, znači i bolje povezivanje Luke Bar sa dijelom njenog potencijalnog tržišta.


Memorandumom je predviđeno formiranje timova koji će operativno raditi na stvaranju preduslova za realizaciju infrastrukturnih projekata i razmjenjivati strateške planove i informacije. Takođe, strane su se saglasile oko liste prioritetnih projekata, čija je realizacija od obostranog, to jest regionalnog značaja. Projekti koji su sada prepoznati od zajedničkog interesa su izgradnja puta Rožaje – Peć, izgradnja puta Plav – Dečane i izgradnja puta Priština – Peć – Kolašin (dio nekadašnjeg SEETO putnog pravca 6b). Kako je danas i poručeno sa sastanka dva ministara, ova lista može biti naknadno revidirana u zavisnosti od zrelosti projekata i strateškog interesa dvije strane.


Постави коментар

0 Коментари