Devastacija šuma i prirode u Gusinju

GUSINJE - Nedozvoljena sječa šuma i uništenje puta i šetačke staze, vijest je koja je uznemirila mnoge građane Gusinja.

Popularne "Šume Rahine", koje posebno stariji Gusinjani dobro pamte, a pamte ih danas i brojni planinari, biciklisti i ljubitelji prirode, prethodnih su dana bili na udaru bagera i građevinskih mašina.

Prema fotografijama koje je našem portalu poslao jedan od čitalaca, došlo je uništenja puta, koji je ranije bio staza za šetnju, trčanje i vožnju biciklom.


Prenosimo integralno i viđenje jednog od naših čitalaca iz Gusinja, koji nije krio razočarenje ovakvim postupanjem, pa je u svojoj objavi na FB profilu naveo:

NO COMMENT! 
Gusinjska realnost.
Devastacija prirodnih ljepota na barbarski i najnehumaniji nacin.
Jedina preostala atraktivna lokacija u Gusinju prije neki dan dozivjela je da od nje ostanu samo lijepe uspomene. To je bila jedina lokacija u nasem gradu gdje si mogao nesmetano prosetati, trcati, voziti bicikl... Mi u Gusinju nemamo stadion, dvoranu, teretanu, igralista za djecu, stazu za trcanje i voznju biciklom pa je ta staza nekome znacila sve a nekome ocigledno nista. Dozivjesmo i to, da nesto sto je opstajalo decenijama, i zahvaljujuci par entuzijasta ostalo sacuvano i u funkciji do prije neki dan, bude oskrnavljeno i unisteno od ljudske ruke do te mjere da bude neprepoznatljivo. Pomenuta lokacija je prije 2 mjeseca bila obuhvacena pozarom koji je takodje izazvan ljudskim faktorom, za koji naravno niko nije odgovarao. Krajnim naporom sluzbe zaštite i spasavanja i nekoliko lokalnih stanovnika izbjegnuta je steta vecih razmjera. Bilo koja kazna za pocinioca je premala. Svjesni smo da satisfakcija za ucinjeno (ne)djelo ne postoji, ali ovim putem apelujemo kako na lokalne tako i na drzavne organe da pronadju ucinioca ovog vandalskog cina, i da bude srazmjerno sankcionisan kako nam se ovakve i slicne stvari ne bi desavale u buducnosti. Treba da budemo svjesni i da ostavimo i generacijama koje dolaze posle nas nesto sto ce im valjati i koje ce koristiti. 
Постави коментар

0 Коментари