Crna Gora i BiH potpisali protokol o traženju nestalih


SARAJEVO- Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potpisali su danas u Sarajevu protokol o saradnji u traženju nestalih lica.
Protokolom je, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, predviđeno dalje unapređenje saradnje, s ciljem ublažavanja teških, humanitarnih posljedica sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, polazeći od prava porodica na potpunu istinu o svom nestalom članu.
Purišić u Sarajevu
foto: cdm
Osim toga sporazumom se na poseban način uređuju međusobni odnosi, obaveze i način zajedničkog rada Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
Purišić je kazao da Crna Gora poklanja posebnu pažnju rješavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocjenjivog značaja za porodice nestalih lica.
“U političkom smislu ovo je važan pokazatelj stvarne demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicama kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima”, rekao je Purišić.
On je istakao da od rješavanja pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije zavisi proces pomirenja i izgradnje multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu.

“Dobro je da naše institucije, koje se bave ovim pitanjem, ulaze u fazu koja će najviše pomoći onima koji od nas najviše očekuju, porodicama nestalih koje s pravom traže sve informacije o sudbini svojih najmilijih”, dodao je Purišić.
Dvije države će, kako predviša protokol, razmijenjivati informacije, podatke i dokumentaciju o licima koja se vode kao nestala, koja su na spiskovima nestalih jedne i druge države, kao i o riješenim slučajevima nestalih lica, državljana Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
Crna Gora i BiH će sarađivati i u postupku primopredaje posmrtnih ostataka preminulih porodicama, obezbjeđivati dokumentaciju neophodnu za predaju posmrtnih ostataka identifikovanih lica, snositi troškove pogrebne opreme, kao i prevoza posmrtnih ostataka na teritoriji svoje države.
Osim sa BiH, Crna Gora ima potpisane protokole sa svim državama sa prostora bivše Jugoslavije, koje se bave pitanjem nestalih.


Постави коментар

0 Коментари