Husein Kavazović ostaje reisu-l-ulema

SARAJEVO - Članovi Sabora Islamske zajednice BiH danas su ponovo izabrali Huseina Kavazovića za reisu-l-ulemu koji će i narednih sedam godina obnašati funkciju duhovnog poglavara muslimana u Bosni i Hercegovini i dijaspori.Kavazović je dobio 291 glas u odnosu na Zukorlića koji je osvojio 82 glasa.

Kavazović je u svom programu istakao autentičnost, otvorenost i solidarnost kao ideje vodilje u radu. Istakao je da će nastaviti razvijati evropski identitet IZ-a, kao autohtone evropske zajednice muslimana, preuzimajući dio odgovornosti u predstavljanju islama u Evropi.

Ustavom Islamske zajednice je definisano da je reisu-l-ulema poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice i njen najviši vjerski autoritet.

Husein ef. Kavazović, koji funkciju reisu-l-uleme obnaša od 2012. godine, rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu kod Gradačca. Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je studirao u periodu od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad i doktorsku disertaciju odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava.

Obavljao je funkciju muftije tuzlanskog u periodu od 1993. do 2012. godine, a u članstvo Sabora Islamske zajednice Republike Bosne i Hercegovine izabran je prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.

Nedugo nakon imenovanja na poziciju muftije tuzlanskog, zajedno s još devet članova delegacije Okruga Tuzla biva zarobljen u Konjicu i odveden u logor HVO-a, a odatle predat u logor Vojske bosanskih Srba. Nakon sedam mjeseci ponovo je na slobodi i vraća se u Tuzlu. Govori arapski jezik i služi se engleskim jezikom.

Tekst i foto: Anadolija

Постави коментар

0 Коментари