Kemal Purišić: Gradićemo staračke domove u Plavu i Rožajama

KOTOR-Pripremne aktivnosti na izgradnji staračkih domova u Plavu i Rožajama, kapaciteta od po 60 ležajeva u vrijednosti po 1,2 milona eura su započete, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.


On je na svečanosti povodom Međunarodnog dana starijih osoba u Risnu kazao da su ovim aktivnostima podigli ukupan nivo kvaliteta usluga u sistemu socijalne zaštite kada je riječ o starijim sugrađanima.
“U ranijem periodu obezbijedili smo potrebne kapacitete za oko 1.200 korisnika ove usluge. Za ove potrebe Vlada sa partnerima je opredijelila oko 22 miliona eura“, naveo je Purišić.

On je podsjetio da je prije desetak godina Dom starih u Risnu bio jedina ustanova u Crnoj Gori koja se bavi zbrinjavanjem starijih, iznemoglih, hronično oboljelih i invalidnih lica, čije su kapaciteti od 300 ležajeva svi popunjeni.
"Danas, pored ovog doma, postoje još dva, u Bijelom Polju, kapaciteta 210 ležaja, sa 175 korisnika i u Pljevljima kapaciteta 61 ležaj, sa 53 korisnika. Podsjetiću i da je u toku izgradnja još dva doma za starija lica, u Glavnom gradu, vrijednog oko 12 miliona eura, kapaciteta 270 korisnika i u Nikšiću, vrijednosti preko 7 miliona eura“, istakao je Purišić.

Ministar je kazao i da je do sada otvoreno ukupno 11 dnevnih boravaka za starija lica u crnogorskim opštinama, čije usluge korsiti ukupno 140 korisnika.
„U 2019. godini nastavljena je podrška pružanju usluge „Pomoć u kući za stare“ u 15 opština Crne Gore, sjevernog i centralnog regiona kroz angažman 120 geronto domaćica za oko 1200 korisnika“, kazao je Purišić.

Ministar je kazao da je za devet mjeseci ove godine za 16.982 korisnika dodatka za tuđu njegu i pomoć iz budžeta je izdvojeno 10.793.328 eura, dok je u prethodnoj godini za 12 mjeseci izdvojeno 12.984.546 eura, za 15.196 korisnika.
„Kroz angažman geronto domaćica, uz nastavak pružanja usluge „Podrška za život u zajednici“ i uz pomenuta materijalna davanja stvaraju se uslovi za ostanak starijih u prirodnom okruženju. Nesporno je da su njega, podrška i pažnja neophodne starijim osobama. Stoga nas posebno raduje što smo danas u prilici da kroz nove sadržaje u Domu starih Risan korisnicima obezbijedimo lakši i bolji život“, zaključio je Purišić.

Постави коментар

0 Коментари