Ko tjera investitore iz Gusinja?GUSINJE-Jedna od najmanjih opština u Crnoj Gori, Gusinje, ne može se pohvaliti velikim investicijama i ulaganjima. Država je za Gusinje izdvajala na kašicicu, a decenijama je ovo malo mjesto opstajalo zahvaljujući podršci dijaspore.

Posljednjih godina svjedoci smo da dijaspora nezadovoljna stanjem u opštini i odnosom vlasti prema njima polako ali sigurno "diže ruke od Gusinja".

Ovih dana javno se oglasio Saljo Mrkulić, jedan od najvećih biznismena ovog regiona, rođeni Gusinjanin koji je veliki donator, humanista, vakif, vjernik. On govori o raznim opstrukcijama sa kojima se susrijetao, a koje su dovele do toga da on više nema želju za ulaganjem u Gusinje.

Saljo Mrkulić

Obraćanje Mrkulića prenosimo integralno:

"Ja, Saljo Mrkulić, dužan sam da svojim mještanima dam objašnjenje u vezi izgradnje Hajtarhane. Ne koristim Facebook pa ovo objavljujem preko mog sina Anesa Mrkulića  zaljubljenika u Gusinje.

Naime, prije više od 10 godina imao sam Nijet napraviti fontanu u Gusinju ispred Džamije Radončića. Od bivšeg načelnika Plava uzeo sam projekat za izgradnju fontane odlučio da napravim fontanu i kada je trebalo da počnem da pravim načelnik Plava mi je rekao da ja to ne mogu praviti nego firma iz Bijelog Polja koja je i projektovala fontanu. Odustao sam od tog projekta jer mi nije dozvoljeno da lično pratim utrošak novca za izgradnju spomenute fontane.

Davno, prije 5 godina sam imao namjeru napraviti Hajtarhanu u Gusinje i pokloniti je svom rodnom mjestu, bilo je mnogo sastanaka i puno obećanja od načelnice Gusinja i Islamske zajednice Gusinje. Načelnica Gusinja početkom 2019. me je obradovala i da ima lokaciju gdje se može napraviti Hajtarhana. Samo nakon nekoliko dana me je obavijestila da je napravljena peticija od komšija i da ne žele Hajtarhanu u svom komšiliku (mada ja nisam nikada vidio tu peticiju) poštujući volju naroda sastao sam se sa Imamom Alenom Šabovićem i on je predložio novu lokaciju prema Ali-Pašin izvorima (zemlja Islamske zajednice) pošto sam imao idejno rješnje za Hajtarhanu odma sam počeo sa radovima da bi opet nakon nekoliko dana od gospodina Alena bio obavješten da obustavimo radove i tada je predložena lokacija gdje će se praviti IKC na staroj pijaci. Ponovo nekoliko sastanaka sa načelnicom, Alenom Šabovicem i ostalima dogovoreno je da odustanemo od prethodne lokacije i da će se na pijaci praviti IKC i da će meni dati dio prostora  da napravim Hajtarhanu u prizemlju. Bio sam sretan jer se konačno našlo rješenje i lokacija za izgradnju Hajtarhane.

Dolaskom gosp. Selima Čekića koji je predsjednik fondacije za izgradnju IKC i prikupljanju novca nastali su problemi jedan od mnogo problema i uslova koje je postavljao gosp. Čekić je da objekat koji ja trebam da finansiram da ne može imati tablu Vakifa (to jeste mene i moje familije). 
Na istom sastanku sam tražio da ja neću praviti Hajtarhanu bez table na koje će pisati ime Vakifa (ljudi naprave česmu i postave tablu ko je napravio da se zna) dobio sam odgovor da tabla se neće moći postaviti na Hajtarhani koju sam ja htio napraviti i rečeno mi je da ako ja neću pod ovim uslovima da oni imaju nekoga koji će to napraviti. Imao sam osjećaj kao da jedva čekaju da ja odustanem, uspijeli su u tome, a ja nisam htio prihvatiti da pravim nešta bez table koja je trebala biti postavljena na Hajtarhani. Možda su htjeli da ja svoj novac pomješam sa donacijama iz NY i da zajedno gradimo IKC ja to nisam htio prihvatiti jer svi znamo šta se desilo sa novcem koja je skupila dijaspora iz NY za popločavanje čaršije (oko 150.000 dolara).

Za svu ovu situaciju smatram da je kriva vlast, načelnica, gosp. Alen Šabovic,gosp. Čekić Selim i drugi iz NY. Ja sam rođen u Gusinju imali smo planove da 2020. započnemo izgradnju staračkog doma na svom imanju sa 250 apartmana urađena su idejna rješenja i obezbeđena sva sredstva (12 Miliona eura).

Zahvaljujući vlasti i načelnici koja nema sluha za takve projekte odustao sam i od ovog projekta jer siguran sam da bih i tu imao neki problem.

Mislim dok je ova vlast i načelnica u Gusinju da nikada neće biti nikakvog ulaganja i napretka jer oni nisu tu radi vas mjestana nego radi SEBE to se do sada pokazali više puta kao što sam i naveo jedan od mnogo primjera je da sam svake godine 5. Augusta u Gusinju dana Opštine i nikad nisam pozvan na bilo kakvu vrstu svečanosti ili bilo šta drugo. Moja familija i ja svake godine ljetujemo u Gusinju dva mjeseca jer volimo i voljet ćemo Gusinje i nikada mi osobe poput navedenih neće zgaditi moje rodno mjesto jer je to najljepše mjesto na svijetu.

Zato molim sve mještane Gusinja da prenesu pravu istinu o ovome što sam već napisao. Selam svim mještanima Gusinja

SALJO MRKULIĆ

Постави коментар

1 Коментари

  1. Stara hurda na koju se i danas Narod truje Djeca na vlast od onih starih komustickih komunjara... zakon Crne Gore cisto govori o svemu shta ima Gradjanin pravo. ali nazalost i sluzbenici stvaraju svoje licne zakone dabishe bili ugledniji koropteriano. sve dok narod ne prinese zalbe masovno vlastima u Podgoricu oni ce vas ugrozavat i do vi Gradjani ne naucite zakon i staje vashe pravi i zashto su sluzbeniciali na duznost i placajuse se od vas..

    ОдговориИзбриши