U Crnoj Gori danas Dan novinara


PODGORICA - Crnogorska medijska zajednica 23. januar slavi kao Dan novinara.
Na današnji dan 1871. godine, prvu novinarsku pisanu riječ zabilježio je list „Crnogorac“. Od tada se 23. januar, u clju očuvanju kulture i tradicije, obilježava Dan novinara Crne Gore.

Najviši državni zvaničnici uputili su čestitke povodom Dana novinara, uz poruku da država gradi ambijent u kome će se na profesionalan, istinit i tačan način izvještavati o svim aktuelnostima.

Društvo profesionalnih novinara, povodom Dana novinara, apeluje na kolege da poštuju profesionalne standarde, da izvještavju u javnom interesu i u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom i da se solidarišu sa kolegama.

Izazovi sa kojima se suočavaju novinari/ke i zaposleni u crnogorskim medijima su tokom protekle godine ostali nepromijenjeni i neke pozitivne pomake su gotovo anulirali negativni koji su se desili, ili su u najavi. Ni zakonodavstvo na čije se izmjene predugo čeka i polažu određene nade se nije mijenjalo, pa samim tim nije dat ni osnov za bilo kakve promjene na bolje", poručili su iz Sindikata medija Crne Gore, a povodom obilježavanja Dana novinara.

U Crnoj Gori u novinarstvu radi više od 1.000 ljudi. Prosječna zarada u ovoj oblasti je oko 500 eura.

Постави коментар

0 Коментари