Čestitke povodom Ramazanskog bajrama
Pripadnicima islamske vjere i reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i danas stižu čestitke povodom Ramazanskog bajrama.

Islamska zajednica i pripadnici islamske vjeroispovijesti sastavni su dio svih uspjeha i planova za budućnost naše zajedničke Crne Gore, saopštio je danas predsjednik Milo Đukanović, čestitajući veliki praznik Ramazanski bajram.


Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti poželio dobro zdravlje, napredak i ličnu i porodičnu sreću.

Poručio je da saosjećanje, umjerenost, ljubav, uvažavanje i čovjekoljublje, kao temeljne vrijednosti Islama, imaju posebno značenje u predstojećim blagim danima koje ove godine obilježavamo u smiraj najveće zdravstvene krize u savremenoj istoriji čovječanstva.
“Te vrijednosti, kao sastavni dio multietničnosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti, koje prožimaju državno biće Crne Gore, dodatna su inspiracija za brže prevazilaženje posljedica pandemije združenim naporima. Ponosni smo kako je Crna Gora odgovorila na ove nove izazove, u kojima je došao do izražaja puni smisao zajedništva, što je snažan podsticaj za nastavak reformi, jačanje institucija i izgradnju moderne države, koja je uvažena članica NATO i regionalni lider u pregovaračkom procesu sa EU”, naveo je predsjednik.
______________________________________________________________________________


Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i svoje lično reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti Ramazanski bajram.
„Solidarnost, povjerenje i međusobno razumijevanje bili su naš najsnažniji adut prethodnih mjeseci u borbi sa pandemijom koja je zadesila cijeli svijet. A snagu tih vrijednosti imali smo prilike da provjerimo i u vremenu naše borbe za nezavisnu, demokratsku i prosperitetnu Crnu Goru", naveo je Marković.

Čuvajući multikonfesionalnost, kao našu temeljnu vrijednost, uvidjeli smo, kako kaže premijer, da su naše razlike naša prednost, i da su one naš zajednički ulog za Crnu Goru.
"U to ime, uz najbolje želje da praznik provedete u dobrom zdravlju – sa porodicom, prijateljima i komšijama, još jednom vam čestitam ovaj veliki praznik“, navodi se u ramazanskoj čestitki predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića.Iskrenim pozivom vjernicima da se pridržavaju preporuka državnih organa, Islamska zajednica Crne Gore pokazala je visok nivo društvene odgovornosti i potvrdila važnost međusobnog povjerenja, koje je kroz vijekove njegovano i odoljelo mnogim iskušenjima, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Brajović je čestitao predstojeći Ramazanski bajram reisu Islamske zajednice i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

„Ramazanski Bajram u Crnoj Gori obilježavamo u svjetlu uspjeha u očuvanju zdravlja naših građana, kojem su doprinijeli svi segmenti društva”, naveo je Brajović.


“Bajram je praznik koji nosi poruke mira i prijateljstva, uvijek potrebnih našoj zajednici bogatoj vjerama, nacijama i kulturama. Sa željom da pripadnici islamske vjeroispovijesti Ramazanski bajram provedu u zdravlju i radosti sa svojim bližnjima, upućujem srdačne praznične čestitke“, dodao je predsjednik Skupštine.

­­­­­­­­­­­­­

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović istakao je da je mjesec posta bio prilika da ojačaju u snaženju temeljnih ljudskih vrijednosti koje se ogledaju u praštanju i zajedništvu.
“Tokom ramazana, naša srca su se smirila, a taj mir smo prenijeli u naše porodice. Neka Ramazanski bajram bude podsticaj širenju tolerancije, povjerenja i saradnje među ljudima svih vjera i nacija. Neka plemenita simbolika nastupajućeg blagdana bude naša dodatna motivacija i snaga da praktikujemo te vrijednosti kao trajne”, naveo je Husović.

Pozvao je vjernike da se raduju Ramazanskom bajramu, koji okuplja porodicu.
“Bajramsku radost podijelimo sa komšijama i prijateljima, tako što ćemo im darovati lijepu riječ. U ime Bošnjačke stranke i svoje lično ime, čestitam Ramazanski bajram, uz želju da ove dane provedemo u istinskoj porodičnoj sreći i radosti. Bajram šerif mubarek olsun”, poručio je Husović u čestitki.


Predsjednica Socijaldemokratske partije Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković poručila je da se u teškim vremenima najsnažnije pokazuju ljudskost, sloga i solidarnost.

“Najveća je vrlina sačuvati snagu u vremenima iskušenja, a hrabrost staviti želje drugih ispred svojih. Neka nam svima Ramazanski bajram donese porodično jedinstvo i društvenu solidarnost. Danas nam je, više nego ikad, potrebno da jedni druge bodrimo mislima, a pomažemo djelima. Želim vam da Ramazanski bajram dočekate u dobrom zdravlju i veselju, uvjerena da će dani koji uslijede donijeti nove razloge za radost” navodi se u čestitki Vuksanović Stanković.


Ministarka bez portfelja Marija Vučinović je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti poželjela da taj veliki praznik provedu u dobrom zdravlju, miru i ljubavi sa porodicama, prijateljima i susjedima.
“Takođe, nek vam predstojeći dani Bajrama uz međusobno poštovanje i razumijevanje budu dodatno ispunjeni vjerom u istinske vrijednosti solidarnosti, dobrote i humanosti. U to ime želim vam srećan Bajram”, navela je Vučinović.


Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković uputio je iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću, kao i svim pripadnicima islama u zemlji i dijaspori.
„Svjetska pandemja korona virusa, u mnogome je omela muslimane širom svijeta pa tako i nas, da ovogodišni mubarek mjesec Ramazan dočekamo i ispratimo na način kako smo to uvijek činili, pa i ovaj Ramazanski bajram dočekujemo sa pomiješanim emocijama tuge i radosti, u nadi i uz molitve, da nas slično iskušenje više nikada ne zadesi.

Ramazanski bajram, poslije mjeseca posta, koji čovjeka oplemenjuje na pravi način, usmjeravajući nas da budemo upućeni jedni na druge uz međusobno poštovanje, ujedno budi želju za oprostom i tolerancijom, kako bi osjetili suštinu, smisao i poruku koje nam nalažu naša vjera - Islam i ovaj naš veliki praznik.

U ime Vijeća Bošnjaka u Crnoj Gori i u svoje lično ime, svim Bošnjacima u zemlji, dijaspori i regionu i svim pripadnicima Islama u svijetu, želim da Ramazanski bajram donese mir i blagostanje, da ga provedu u doborom zdravlju i bajramskom raspoloženju, sa svojom porodicom, komšijama i prijateljima“, navodi se u čestitki Nurkovića.


Politički direktor Demokratske partije socijalista Branimir Gvozdenović čestitao je u ime DPS-a i u svoje lično ime Ramazanski bajram.

“Prethodni mjeseci u kojima smo kao društvo bili suočeni sa izazovom borbe sa novim koronavirusom, još jednom su dokazali da su zajedništvo, solidarnost i međusobno uvažavanje najveća snaga savremene Crne Gore. Multikonfesionalni sklad temelj je građanskog identiteta i ujedno najsnažnija linija odbrane tekovina 21. maja. U to ime, uz želju da praznik provedete u dobrom zdravlju – sa porodicom, prijateljima i komšijama, još jednom vam čestitam ovaj veliki praznik”, naveo je Gvozdenović.


Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je svim građanima i građankama Crne Gore islamske vjeroispovijesti kao i predstavnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori čestitao Ramazanski bajram uz želju da predstojeći blagdani unesu radost, mir i sreću u sve domove i među sve ljude.
“Neka duh mjeseca Ramazana iskaže vrhunac svojeg značenja i svoje suštine kroz dobre međuljudske odnose, iksrenost, humanost i praštanje među ljudima. Želim vam da praznične dane provedete veselo i srećno sa svojim porodicama i dragim ljudima, pazeći na svoje i zdravlje i sigurnost drugih ljudi”, poručio je Popović.


Predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić je vjernicima poželio da taj veliki islamski praznik proslave u radosti i veselju, duhovnom blagostanju i toleranciji, u krugu svojih porodica.
“Ramazanski bajram je praznik koji nosi poruke mira i prijateljstva i kao takav nas uvijek podsjeća da njegujemo uzajamno uvažavanje, kao i multikonfesionalnost i multietničnost, kao trajne i zajedničke vrijednosti u našem gradu” poručio je Nrekić.
_________________________________________________________________________________


Predsjednici opštine i Skupštine opštine Bar Dušan Raičević i Mićo Orlandić čestitku su uputili glavnom imamu barskom Mujdinu Milaimiju i svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti u Baru i Crnoj Gori.

Raičević je poručio da je zahvalan i da poštuje što su oni tokom mjeseca Ramazana prepoznali univerzalne vrijednosti – očuvanje zdravlja i života ljudi, odricanjem od radosti zajedničkih ramazanskih molitvi i okupljanja, koje su duboko utkane u bit islamske vjere u gradu pod Rumijom.
“Vjerujem da je iza nas period strijepnje i ozbiljnih izazova sa kojima se suočio čitav svijet i da je pred nama vrijeme sreće i blagostanja za sve naše porodice. Želim da Bajramske dane provedete u radosti u krugu najmilijih, i da jedni sa drugima zajedno gradimo mostove prijateljstva i uvažavanja. Još jednom Vam upućujem najsrdačnije čestitke, u nadi da ćemo nastaviti da baštinimo poštovanje različitosti, afirmišući multiekonfesionalne vrijednosti našeg grada”, naveo je Raičević.

Orlandić je kazao da će uvjeren da će ih veliki praznik Ramazanski bajram podstaći da svi zajedno budu bolji ljudi.
“Da više brinemo jedni o drugima, širimo slogu i mir i gradimo Crnu Goru, državu multikulture, tolerancije, suživota i građanskog prosperiteta”, dodao je Orlandić.


Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević je, ukazujući na univerzalne vrijednosti Ramazanskog bajrama kao jednog od dva najveća islamska praznika, koji se proslavlja nakon jednomjesečnog ramazanskog posta, duhovnih i fizičkih odricanja, rekao da je uvjeren da Crna Gora i dalje treba da ostane svijetli primjer harmonije i suživota na našim i širim prostorima.

Knežević ističe da osnovi Islama podrazumijevaju iskreno i puno razumijevanje i za tuđe nevolje, posebno za progone na vjerskoj osnovi, uz ugrožavanje ljudskih prava i sloboda.
“Zato je duboko uvjeren da nijedan čestiti pripadnik islamske vjeroispovijesti danas u Crnoj Gori ne gleda dobronamjerno na represivne mjere, koje režim otvoreno i primitivno sprovodi nad Mitropolijom crnogorsko primorskom i pravoslavnim vjernicima, na šta već reaguju mnogi slobodoljubivi pripadnici svih vjera i nacija u Crnoj Gori i svijetu”, naveli su u DNP-u.


Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović istakao je da je nakon mjesec dana posta Ramazanski bajram prilika da se podsjetimo važnosti razumijevanja, solidarnosti i altruizma, koje su ovih dana i te kako bile na djelu među našom dijasporom širom svijeta, ali i u samoj Crnoj Gori.
“Želim vam da ovaj praznik provedete u miru i blagostanju okruženi svojim najmilijima. Neka ovaj Bajram takođe bude prilika da dodatno jačamo multikonfesionalnost i multietičnost kao temeljne vrijednosti crnogorskog društva koje podjednako njeguje i baštini i naša dijaspora”, poručio je Mitrović.Lider URE Dritan Abazović čestitao je Ramazanski bajram svim građanima islamske vjeriospovijesti uz želju da simbolika tog velikog praznika – pomirenje i povezivanje – bude trasa puta kojom će koračati Crna Gora.
“Želim da ta univerzalna simbolika dobrog koji nosi Bajram bude nadahnuće za svaki naš naredni dan, mjesec, godinu”, navodi Abazović u čestitki.

Kako je dodao, bajramski blagdani su prilika da se podsjetimo da nikada ne smijemo da smetnemo sa uma vječne i neprolazne vrijednosti otkada je postojanja svijeta i ljudi, a to su suživot, humanost i pravda.
“Neka minuli ramazanski post podsjeti da se samo ličnim požrtvovanjem može doći do najplemenitijih stvari i ostvarenja na mnogim poljima. Podijelimo radost Ramazanskog bajrama sa svojim komšijama i prijateljima, uz želju svima da praznik dočekamo u zdravlju, čiste duše i punog srca neprestano širući ideju mira i solidarnosti u našoj Crnoj Gori”, poručio je lider URE na kraju čestitke.Povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, uputio je čestitke.

“Početak Bajrama ujedno znači kraj mjeseca posta, kroz koji se, suzdržavanjem od uživanja u jelu i piću, suzbijajući ono loše u čovjeku, afirmišu vrijednosti dobra, humanosti i solidarnosti. Ovaj ramazan će biti upamćen i po ograničenjima, koja su usljed borbe sa pandemijom koja je zadesila cijeli svijet, još više istakla potrebu discipline i odgovornog odnosa prema drugima i prema sebi, da bismo zaštitili i najveću vrijednost – ljudski život. Neka dani nastupajućeg Bajrama budu ispunjeni vjerom u vrijednosti univerzalnog dobra,  ljubavi, uvažavanja i poštovanja između svih ljudi”, navodi se u čestitci Zenke.

Poručio je da želi da i ovaj praznik vjernici provedu u krugu porodica, prijatelja i dobronamjernih ljudi, te da slogom šire uvijek svijetle poruke Ramazanskog bajrama.

“Neka nas Bajram učvrsti na pravom putu, međusobnog poštovanja i međuvjerskog sklada koji dugo baštinimo. Svima koji su postili iskreno želim da im Bog primi post i sva dobra djela učinjena u ovom mjesecu”, naveo je ministar.


Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić poručio je da je, tokom njenog viševjekovnog trajanja, Crnu Goru, našu zajedničku kuću, krasila njena multikonfesionalnost i sklad među građanima različitih konfesija.

“Otkucaji različitih časova sa džamija, pravoslavnih crkava i katoličkih katedrala uvijek su u Crnoj Gori tvorili harmoniju koju nikada niko nije uspio narušiti”, naglasio je lider Demokrata.

On je poželio da ovogodišnji Ramazanski bajram podsjeti na neprolaznost najviših vrijednosti kao što su dobrota, humanost, nesebičnost, briga o drugom.


“Budite mudri i uzdržani pred svakim glasom koji biste prepoznali kao poziv na mržnju, svađe i nemire. Sjetite se da su ljubav, poštovanje, razumijevanje i solidarnost one vrline koje su Crnu Goru pronijele, sa uspjehom, kroz toliko vijekova i istorijskih izazova. Sve te vrijednosti utkane su i u simboliku Ramazanskog bajrama i dužni smo da ih zajedno čuvamo. Zato i ovaj praznik provedite u ljubavi i slozi, sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama, radosni jer znate da praznujući Bajram njegujete najuzvišenije vrijednosti kojim je vaša religija ukrasila mozaik naše države”, naveo je Bečić.

Постави коментар

0 Коментари