Omeragić: Odluka ASK opasan presedan

GUSINJE-Odluka Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) da nedostavljanje propisane dokumentacije u zakonskom roku od strane Opštine Gusinje opravda epidemijom korona virusa predstavlja ozbiljan pravni presedan. 


Ovo posebno, jer se ovakva mjera donosi samo za Opštinu Gusinje, dok za druge opštine gdje se održavaju izbori ovo ne važi.  Potrošnja novca u periodu izborne kampanje mora biti transparentna i svaka zloupotreba novca građana može narušiti izborni legitimitet i suštinu izbornog procesa. 


Zakonom o izboru poslanika i odbornika jasno su propisana pravila izvještavanja o utrošku novca u toku izborne kampanje, kao jedan od segmenata kontrole nad protokom novca iz lokalnog budžeta. Kako nas je i kriza izazvana virusom naučila, skoro svi izvještaji ove vrste se mogu dostaviti elektronskim putem i na isti način objavljivati na internet stranici opštine. 


Ovakve odluke izazivaju sumnju u regularnost izbornog procesa i pozivamo ASK, ali i druge državne organe da je hitno ukinu, kako bi i u Gusinju imali izborni proces poput drugih opština u Crnoj Gori.
dr Elvis Omeragić

 nosilac liste "SDP - Jako Gusinje"Постави коментар

0 Коментари