Šume ćemo braniti životom

PLAV – Lokalni drvoprerađivači, predstavnici nevladinih organizacija i brojni građani poručili su juče sa protestnog skupa održanog u centru Plava da će svim raspoloživim sredstvima spriječiti privilegovane koncesionare sa strane da vrše dalju eksploataciju državnih šuma sa prostora ove opštine. Sa skupa je upućen zahtjev nadležnim institucijama da detaljno sagledaju raspoloživu dokumentaciju o, kako je naglašeno, uništavanju i pljački preostalih šumskih resursa i da preduzmu zakonom propisane mjere protiv koncesionara i njihovih pomagača iz lokalnih uprava i Uprave za šume.


 

– Naša poruka je jasna. Ona glasi – golim životima ćemo braniti naše šume, jer one su naše, a ne nikako nikoga sa strane. Uradićemo to onako kako smo uspjeli da odbranimo i rijeke u opštini Plav. Svaku odluku koja se po pitanju gazdovanja šumama donese bez našeg znanja smatraćemo ništavnom, jer ni travku, ni kap, ni palicu ne damo više drugima – naglasio je Rašit Marković.

 

Sa njim se saglasio i predsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarović koji je dao punu podršku učesnicima protesta rekavši da se u datoj situaciji mora poštovati interes lokalnog stanovništva i lokalne zajednice.

 

– Moramo dići glas i ne složiti se sa aktuelnom koncesionom politikom. Kakva je to koncesiona politika kada po tim pravilima igre bukvalno nijedan naš igrač sa teritorije opštine Plav koji se bavi drvopreradom ne može ni da uđe da igra, a kamo li da se takmiči u toj utakmici. Zato svi mi iz Plava, kao i odgovorni iz institucije sistema, u jednom kulturnom i pristojnom dijalogu treba da sjednemo za pregovarački sto i da dogovorimo buduću koncesionu politiku. To znači da u tim budućim pravilima igre mora postojati šansa da i naši mali drvoprerađivači dobiju priliku da na neki način budu konkurentni prilikom nabavke sirovina, kako bi mogli od svog rada da žive i stvaraju. Moramo zauzeti stav da u ovoj priči svi budemo jednaki – naglasio je Barjaktarović.

 

U ime drvoprerađivača govorio je Esad Barjaktarović naglašavajući da danas na području Plava ima svega osam registrovanih prerađivača, iako se zna da je nekad tu radilo 500 radnika u sektoru šumarstva.

 

– To ukazuje da je koncesiona politika favorizovala ljude sa strane koji su imali moć da rade šta hoće sa državnim šumama, a naši drvoprerađivači su sklanjani po strani. Žalosno je da državni organi ne žele da čuju naš glas dok dokazujemo da se u našim šumama pribjegavalo kriminalnim radnjama. To je poražavajuća stvar. Zato poručujemo da se ovakvim stvarima mora stati nakraj – naveo je Barjaktarović.

 

Ramo Gutić iz NVO „Sačuvajmo rijeke Plava“ kazao je da smatra da je sadašnji sistem koncesionog gazdovanja šumama ekološki i ekonomski neodrživ i da se stoga treba vratiti na sistem državnog gazdovanja šumama.

 

– Nadam se da će ono što se priča po kuloarima doći i do ušiju Državnog tužilaštva, te da će građani učestvovati u procedurama koje treba da dovedu do sankcionisanja počinilaca kriminalnih zločina nad našim preostalim privrednim bogatstvom – naglasio je Gutić.

 

Na skupu u Plavu govorio je i predstavnik privatnih vlasnika šuma Saljo Pejčinović, kao i građanin Čedomir Vuković.

 

D.Jovović

IZVOR. DNEVNE NOVINE DAN

Постави коментар

0 Коментари