Kurti premijer Kosova

Skupština Kosova je večeras sa 67 glasova za i 30 protiv izabrala Aljbina Kurtija za premijera Kosova.

U Vladi koju predvodi Kurti su tri zamjenika premijera, prvi zamjenik premijera je Besnik Bislimi, iz redova Samoopredjeljenja koji će biti nadležan za evropske integracije, dijalog i razvoj, Doniku Gervala, iz Inicijative Vjosa Osmani, koja će obavljati i dužnost ministarke spoljnih poslova, i Emiliju Redžepi iz redova bošnjačke zajednice, koja će biti zadužena i za položaj manjina i ljudska prava.

Za ministra unutrašnjih poslova je izabran Dželjalj Svečlja, Aljbuljena Hadžiju je ministarka pravde, Rozeta Hajdari je ministarka trgovine i industrije a Hekuran Murati ministar finansija.

U Vladi su i ministar obrazovanja i nauke Arberie Nagavci, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku, ministar poljoprivrede Faton Peci, ministar infrastrukture Ljiburn Aljiu, ministar ekonomije Artan Rizvanoli, dok će ministarstvo zdravlja preuzeti Arben Vitia.

Za ministra odbrane je predložen Armend Mekaj, ministarstvo lokalne samouprave će voditi Eljbert Krasnići, Fakrim Damka, iz redova turska zajednice, će voditi ministarstvo regionalnog razvoja i Goran Rakić će biti ministar za zajednice i povratak.

Постави коментар

0 Коментари