Biser na pjeni Plavskog jezera

PLAV-Graditelj ovoga velelepnog kompleksa, vrijednog oko 12 miliona eura je Jasmin Šarkinović, vlasnik super uspješne kompanije SAMONT iz Paderborna. Za partnera odabrao je najbolje u turističkoj branši – Montenegrostars hotelsku grupu.Na samoj obali Plavskog jezera, tamo đe se sada nalazi Ribarska stanica, uskoro će početi gradnja hotela, koji će, kad bude gotov, postati apsolutna atrakcija i Plava i sjevera Crne Gore – mamac za turiste, ali i druge investitore. U toku je pribavljanje neophodnih dozvola, projekat hotela i cijeloga kompleksa završen je, pa će lokacija koja sada izgleda ovako...

Hotel (koji tek treba da dobije ime) imaće 250 ležajeva, restoran i restoran- banket sale sa 500 mjesta za sjedenje, spa centar...


Prostrana ljetnja bašta biće uklopljena u prirodni ambijent, baš kao što je projektant vodio računa da čitav ovaj kompleks sačuva „duh mjesta“, što je jedan od ključnih uslova za uspješno arhitektonsko rješenje.


Zato će, u širem okruženju hotela, biti vidikovac sa pogledom na jezero, most, terasa, trim staza koja se pruža obalom od Plava. Biće tu igralište za djecu, centralni plato pogodan za kupanje ali i za prezentovanje kulturnih sadržaja, parking sa 110 mjesta.Uređenih 250 metara obale podijeljeno je na tri dijela; istočni i zapadni krak i centralni dio, koji ih spaja.

Istočni krak obilježiće drvena ponta, koja se pruža duboko u jezero, pogodna za posmatranje i okupljanje gostiju, naročito za kupače.


Na centralnom dijelu obale predviđen je plato namijenjen kupačima, do njega biće smješten revitalizovani Ribnjak i Jedriličarski klub.


Zapadni krak nalazi se ispod mosta koji spaja ljetnju baštu sa Jedriličarskim klubom i ostrvo sa okruženjem pored kojega je šank bar.


Kompleks, pored hotela, oplemenjuje Market sala, površine 350 m2, smještena do magistralnog puta, i Banket sala, površine 445 m2.


Nije to sve, dio kompleksa je i Auto-kamp sa 28 mjesta, na prostoru od 4100 m2, u prijatnom, prirodnom ambijentu i sa potpunim osjećajem privatnosti.

Sve je u ovom projektu podređeno poštovanju prirode pa su drvo i kamen pretežni materijali od kojih će objekti biti građeni, a kroz kompleks vode kamene i podaskane staze koje povezuju objekte. Zelenilo, visoko i nisko rastinje pružaće odmor za oko i hladovinu, idealan zaklon za prostor namijenjen porodičnom roštiljanju i dječjim igralištima.Graditelj ovoga velelepnog kompleksa, vrijednog oko 12 miliona eura je Jasmin Šarkinović, vlasnik super uspješne kompanije SAMONT iz Paderborna. Koliko uspješne dovoljno pokazuju ove činjenice; SAMONT je najbrže rastuća kompanija u sektoru mašinske industrije u Njemačkoj, a njeni partneri su i giganti poput Simensa i Amazona.


Za Šarkinovića je izgradnja turističkog kompleksa u Plavu savršen spoj biznisa i ljubavi prema zavičaju. Iako rođen u Njemačkoj, Jasmin je djetinjstvo proveo u Plavu, uz baku. Do sada su ljudi iz ovoga kraja (ali iz iz cijele Crne Gore, pa i bivše Jugoslavije) odlazili u Njemačku i zapošljavali se u njegovoj kompaniji. Sada će ljudima iz svoga zavičaja ponuditi posao na kućnom pragu.


"Ja bezgranično vjerujem u ljepote i ljude ovoga kraja. Želim da omogućim ljudima sa strane da taj potencijal upoznaju i da, čvrsto vjerujem, dam podsticaj i drugima za investiranje na ovom prostoru. Plavu je potreban ovakav impuls, a meni je jako važan osjećaj da sam svom zavičaju i svojoj državi doprinio na način koji im je u ovom trenutku najpotrebniji", kaže Šarkinović za Antenu M.

Izgradnjom kompleksa na obali Plavskog jezera, koji će raditi tokom cijele godine, Jasmin prvi put ulazi u biznis turizma i ugostiteljstva. Zato je za partnera odabrao, kako kaže, najbolje u toj branši – Montenegrostars hotelsku grupu.


Suvlasnik "Splendida" Žarko Radulović za Antenu M objašnjava šta ga je motivisalo da prihvati saradnju na ovom projektu.


- Nekoliko je motiva. Prvi je investitor - investitor je solidan. Drugi - taj projekat će za jedan period obilježiti Plav i okolinu. Treći motiv je što je to sjever Crne Gore i što do sada u tom kraju nijesu takvi objekti građeni, pa nas to dodatno motiviše.


Mi smo već potpisali Ugovor o menadžmentu za Kolašin, za hotel sa pet zvjezdica i 230 soba, a ovo će biti drugi Ugovor, odnosno objekat koji ćemo uzeti u naš menadžment da ugradimo naše znanje koje smo stekli kroz proteklih 19 godina.


Siguran sam da taj objekat ima svoju priču i da ima svoju ekonomsku opravdanost. Takav objekat upravo nedostaje sjeveru Crne Gore. U najskorije vrijeme biće završen idejni projekat i tada će se ići prema reevidentima i prema Ministarstvu. Urbanističko-tehničke uslove smo dobili, sada samo preostaje još odobrenje da počnemo da gradimo.


Kada je infrastruktura u pitanju, tu ima nekoliko problema za čije rješenje nam treba neko vrijeme, ali mislim da ćemo, realno posmatrajući, krenuti u realizaciju za nekih pola godina, moguće i manje. Nadam se da će ovaj objekat za malo više od godinu nakon toga otvoriti svoja vrata i da ćemo time pokazati da ovakvi objekti na sjeveru mogu da rade veoma uspješno".


Za kraj, možda i najvažnije, kompleks koji bi prve goste mogao da primi već u ljeto 2024. zapošljavaće oko 140 radnika.  


Постави коментар

0 Коментари